Recept

Matiga toppings till mina Belgiska våfflor, matvåfflor helt enkelt.

Mat eller matiga toppings som passar med dessa våfflor är:

  • Gravad eller kallrökt lax, skuren i tunna skivor, skalade och väl avrunna räkor, stenbitsrom eller kaviar
  • Naturell lätt cream fraiche eller matlagningsyoghurt, turkisk yoghurt
  • Ostar som hårdostar typ emmentalerost, riven parmesan, mascarpone, mild brie, chèvre, ädelost
  • Vill du bredda ytterligare lägger du till tunna skivor av kallskuren kyckling eller kalkon, lufttorkad skinka, kryddig salami etc.
  • Komplettera med plocksallad, cocktailtomater, gurka i tärningar, vindruvor, citronklyftor (tunna), finhackad rödlök eller gräslök, oliver, soltorkade tomater eller pesto.
  • Servera alla tillbehören upplagda i skålar och fat, på så sätt kan alla välja helt fritt och komponera sina favoritvåfflor.

Snabblänkar

Nedan följer några utprovade recept.

Våfflor med lax och pepparrot

Våfflor att servera som snittar med rökt lax och turkisk yoghurt. Laxens rökta smak passar till yoghurtens mjuka syrlighet, räcker till 6 våfflor.

Topping alt 1:

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 4 st rökt lax, skivor
  • 1 msk pepparrot, finriven
  • salt och peppar
  • 2-3 msk löjrom, eller stenbitsrom
  • citronskivor
  • dill
  • mixad sallad

Tillagning

  1. Blanda ner den hackade gräslöken i smeten.
  2. Skär laxen i små bitar. Blanda den med yoghurt och pepparrot.
  3. Salta och peppra efter smak.
  4. Klicka ut en rågad sked laxröra på våfflan
  5. Garnera med löjrom, citron och dill.
  6. Lägg till mixad sallad.

Topping 2:

  • 4 st rökt lax, skivor
  • 2 dl crème fraiche
  • 2-3 msk riven pepparrot
  • salt, peppar

Tillagning

  1. Blanda ihop ingredienserna. Klart!
  2. Skär laxen i små bitar. Blanda den med crème fraiche och pepparrot.
  3. Salta och peppra efter smak.
  4. Klicka ut en rågad sked laxröra på våfflan
  5. Garnera med löjrom, citron och dill.
  6. Lägg till mixad sallad.

Förslag på kombinationer med fisk & skaldjur

Dessa serveras  med blandsallad, ruccola, eller annan mixad sallad.

  • Löjrom, crème fraiche, rödlök, avokado och gräslök
  • Kräftstjärtar, rom, avokado, gräddfil och röd lök
  • Ansjovisfilé, salladslök, crème fraiche och lime
  • Sill, rödlök och äggröra.
  • Rökt lax, keso, dill och lite citronsaft
  • Rökt lax, pepparrotsvisp, crème fraiche, dill
  • Rökt lax, pepparrot, turkisk yoghurt, löjrom, dill
  • Langovåffla, pensla med vitlökssmör, servera med rödlök, gräddfil och stenbitsrom.
  • De flesta typer av skaldjursröror, funkar rakt upp och ner.

Förslag på kombinationer med fågel

Dessa serveras  med blandsallad, ruccola, eller annan mixad sallad. Kalkon går lika bra som kyckling.

  • Kyckling, ruccola, tomatvinägrett på soltorkade tomater
  • Kyckling, rödlök, paprika, persilja, timjan, oregano, färskost, crème fraiche
  • Kycklingröra på röd lök, soltorkade tomater, basilika, brödsirap och crème fraiche
  • Kyckling, avokado, bacon, tomat, rödlök med senapsdressing (fransk senap, crème fraiche, sirap)
  • Tandorikyckling, mango chutney och crème fraiche
  • Kyckling, kryddade krutonger, italiensk ost (Asiago) oliv olja, mozzarella, tomat, basilika, balsamico
  • Panerade kycklingbitar toppat med sås på rostade pinjenötter, grädde och lönnsirap.
  • Kyckling, hallon, brie, dragon, sherryvinäger, balsamico och ruccola.
  • Kyckling, rödlök, grön paprika, enchilada sås, riven stark ost, svarta bönor, majs, gräddfil.

Förslag på kombinationer med kött

Dessa serveras  med blandsallad, ruccola, eller annan mixad sallad.

  • Parmaskinka, parmesan, pinjenötter och grillad paprika.
  • Rökt skinka, stark ost, rödlök och gräddfil
  • Kryddig korv med färska tomater och parmesanost
  • Hamburgerkött, senap och kesella med kryddkrasse
  • Stekt ägg och bacon med lite gräslök
  • Rökt lammfiol, pepparot, lättmajonäs, créme fraiche, finhackad persilja
  • Lingon, bacon, svamp (champ/kantarell) syrliga äpplen, schlottenlök, persilja
  • Lufttorkad skinka, fetaostcreme (fetaost/créme fraiche, vitlök), rödlök och soltorkade tomater
  • Hamburgare, bacon, cheddarost, lök, chipotle-majonäs, sallad, tomat
  • Pulled pork med coleslaw på vitkål, rödkål, morötter, rödlök, creme fraiche med fransk senap.
  • Benedict på parma/bayonne/bacon, ägg, varm hollandaise sås, dutta på cayennekrydda & riven parmesan

Förslag på vegetariska kombinationer

Dessa serveras  med blandsallad, ruccola, eller annan mixad sallad.

  • Brie med rostade, hackade valnötter, urkärnade, tärnade tomater, basilika och olivolja
  • Tomattapenade, sardeller, skivade oliver och hackad persilja.
  • Tex-mex med avokado, rödlök, koriander, lime, salsa, lagrad ost, gräddfil.
  • Snabbt grillad chevré, färska fikon och balsamico
  • Tärnad mozzarella, olivolja, färsk hackad oregano, svartpeppar och salt
  • Fetaost, örtkrydda, olivolja, salt, peppar
  • Skivade tomater, örtsalt och strimlad basilika
  • Getostkräm på chevre/créme fraiche, plocksallad och lufttorkad skinka.

Förslag på röror och såser till en våffelbuffé med matiga tillbehör

  • Aioli
  • Ajvar
  • Baba ganoush
  • Crème fraiche  med örtkryddor eller riven ost.
  • Guacamole
  • Hummus
  • Tzatziki
  • Mezeyoghurt
  • Mandelpesto
  • Tomatsås

Förslag på kombinationer för efterätter

  • Vispad grädde blandad med lemon curd, färska hallon och riven vit choklad
  • Björnbär, banan, sirap och pudrat socker
  • Färsk ananas, mango, vispad grädde och lime
  • Färsk persika, färsk ananas, passionsfrukt, kokosflakes, hackad mandel och ringlad honung.
  • Valfri sylt och grädde
  • Äppelkompott (typ fyllningen till en paj), vaniljglass, karamellsås och rostade nötter.
  • Frozen Yoghurt med fruktsallad.