Tips för användning

Skötselanvisningsguide till våffeljärnen

Mr. Waffle rekomenderar

Våffeljärn med helgjuten aluminium eller gjutjärn

 1. Laggarna ska vara ÖPPNA innan och mellan gräddningarna.
  Vi rekommenderar Baking Brake om du vill spara ström, värme & hindra inbränning.
 2. Det tar ca 10-15 minuter att värma upp maskinen, den ska stå på 200 grader.
 3. Blanda en påse våffelmix enligt instruktionerna till en jämn smet, med stavmixer.
 4. Använd alltid skiljespray mellan vare våffla.
 5. Häll på våffelsmet i järnet
 6. Våfflorna tar 2-2.30 minuter att grädda efter man stängt laggen, starta timern.
 7. Lägg upp de nygräddade våfflorna på ett galler så de får ånga av sig lite.
 8. Rengöring med medföljande borste sker på KALL maskin (max 50 grader), annars smälter borsten.
 9. Använda gärna Neumärker MultiCleaner för att lösa upp fett och sockerrester.
 10. Torka av maskinen utvändigt med en trasa efter användning.
 11. Lägg gärna en bit hushållspapper mellan laggarna när den transporteras.

Mr. Waffle Wafflemaker

 1. Laggarna ska vara ÖPPNA innan och mellan gräddningarna
 2. Det tar ca 15 minuter att värma upp maskinen.
 3. Blanda 1kg Brussels våffelmix med 1.5l vatten till en jämn smet, med stavmixer.
 4. Häll på våffelsmet i järnet, inte mer än att den täcker bottenlaggen.
 5. Våfflorna tar 2.5 minuter att grädda efter man stängt laggen, timern startas automatisk.
 6. Lägg upp de nygräddade våfflorna på ett galler så de får ånga av sig lite.
 7. Rengöring med medföljande borste sker på KALL maskin (max 50 grader), annars smälter borsten.
 8. Använda gärna Neumärker MultiCleaner för att lösa upp fett och sockerrester.
 9. Torka av maskinen utvändigt med en trasa efter användning.
 10. Lägg gärna en bit hushållspapper mellan laggarna när den transporteras.

Att bränna in Neumärker gjutjärn (seasoning the Waffle maker)

Du behöver bränna in gjutjärnslaggarna som är det första steget i att få ditt kommersiella gjutjärn redo för att grädda våfflor, följ instruktionerna i denna video.

 • Värm upp järnet till 200 grader
 • Spraya skiljespray var 10 minut (använd inbyggda timern)
 • Upprepa detta 3-4 gånger
 • Låt stå i 60 minuter
 • Stäng av, nu är det klart.

 

Alternativt sätt att bränna in gjutjärn

Du behöver bränna in gjutjärnslaggarna som är det första steget i att få ditt kommersiella gjutjärn redo för att grädda våfflor. De flesta är angelägna om att börja grädda våfflor direkt och tar sig inte den tid som behövs för att förbereda ditt gjutjärnslagg för våffelbakning. I de flesta fall kommer det leda till fruktansvärda bakresultat (våfflor som fastnar i laggen). Därför är det viktigt att förstå inbränningsprocessen och använda den tid som behövs för att förbereda ditt gjutjärn innan du använder den för att baka ditt första våffla.

Komma igång.
När du bränner in gjutjärnet så skapar du ett tunt ”släpp lager” på laggen, detta lager kommer att hjälpa till att frigöra våfflan och hindra att gjutjärnet kommer rosta.

Börja med att rengöra laggen varmt vatten och lite tvål för att avlägsna eventuell överbliven fett som kan finnas på laggen från produktionsfasen. Se till att du rengör hela laggen, över och bottenplattan och alla hörn av laggen. För att göra detta, öppna laggen 90/180 grader så att du kan komma åt alla sidor i laggen lätt. När du är klar torka laggen så bra som möjligt.

För att se till att laggen är helt torr innan vi börjar inbränningsprocessen, öppna laggen och värma upp till 30-40C för att låta allt vatten och / eller fukt avdunsta från laggen. Allt vatten eller fukt som är kvar skulle motverka den olja som används för inbränningen, som då skulle lätt ånga bort  och du får börja om igen.

Lägga på första lagret(en).
När du är säker på att gjutjärnet är helt torr, lägg på ett tunt lager olja på laggen. Linfröolja är den bästa oljan att använda för denna process eftersom det kommer att skapa det hårdaste lagret, men andra vegetabiliska oljor kommer att fungera lika bra. (Vi råder att använda linolja eller solrosolja) torka av överflöd av olja med hjälp av en luddfri trasa så att laggen fortfarande ser smord ut. Små droppar av olja eller oljekluster måste undvikas i alla lägen.

Stäng nu våffeljärnet och värm upp till 250-300C.
Att bränna in gjutjärn är en kemisk process som sker vid en mycket hög temperatur och gör att lagret av olja kommer  producera rök. Det är därför normalt att järnet genererar rök under processen. Vi rekommenderar starkt att utföra denna process i det fria eller i ett väl ventilerat utrymme.

För att förhindra att olja samlas på en sida av laggen, vänd järnet varje 10-15 min under inbränningsprocessen. Låt våffeljärnet stå på 250-300C i 30 min, sedan öppna laggen och låt den svalna till 200-250 för ytterligare 15 min. Efter dessa 15 min stäng av enheten och låt våffeljärnet svalna till under 30C.

Om det görs på rätt sätt, kommer du att se att ett tunt lager har bildats på laggen, beroende på antalet lager kommer laggens färg vara glänsande svart, inget fastnar och kommer inte att kännas fet. Genom att lägga på flera lager kommer laggen att bli smidigare att jobba med. För att säkerställa en lämplig nivå av inbränning, bör du upprepa processen 3 till 4 gånger; en del upprepar denna process upp till 6 gånger.

Notera: inbränningen av laggen är där för att skydda din gjutjärnlagg; det är inte en grundläggande ”non-stick” lager  (Teflon, Rilon) vilket innebär att du fortfarande kommer att behöva använda ett släppmedel (oljespray) vid gräddning. Du kan använda de oljesprayer som vi säljer i butiken, eller andra oljesprayer som används till bakning.

Vad händer om jag bränner fast så mycket fett att den inte går att använda?

Det går att rädda din gjutjärnslagg genom att montera av laggarna, skicka dem för blästring, så kan vi lägga på ett lager ”non-stick” siliconhartz, artikeln för detta hittar du i shoppen, detta ersätter inbränningsprocessen helt.

Mycket nöje.

Uppdaterat 2020-09-01