Publicerad den

Test: Åviken Belgiskt Våffeljärn

Åviken Belgiskt Våffeljärn

Idag har vi testat Åviken Belgiskt Våffeljärn Classic 902 med Mr. Waffle Belgisk Gluten & Laktosfri Våffelmix. Våffeljärnet tar 5-6 minuter på sig att nå den ideala temperaturen om 200 grader. Det går åt ca. 45ml smet per våffla.  Rekommendationen från Åviken är att man gräddar båda samtidigt, att hälla all smet i mitten av järnet. Gräddtiden blir ca. 2 minuter. Våfflan blir (LxBxH) 145 x 90 x 24  och storleken är fullt godkänt i den ”mindre” kategorin.

Det rekommenderas från Åviken att järnet är stängd (max öppen 60 sekunder) när man inte gräddar våffla, den klarar av att grädda våfflorna kontinuerligt, alltså våffla efter våffla direkt efter varandra. Vi testade grädda sex våfflor efter varandra med gott resultat. Värmefördelningen är helt OK, våfflorna är jämt gräddade på båda sidor och är jämt brynta över hela ytan.

Nersidan är att teflonytan var ”lite” sticky, vår Belgiska Gluten & Laktosfria mix behöver i detta järn lite extra tillsatt fett efter mixen är blandad, skulle anta (rent generellt) utan att testa detta runt 50 ml flytande margarin per 1KG mix (brukar lösa detta på de flesta belagda ytor som är ”lite” sticky. Vi använde en lätt puff skiljespray idag för att grädda. Rekommendationen från Åviken är att inte använda skiljespray. Antar för att övre laggen är inte helt tät mot locket, utan det finns 1 mm glipa (för ventilation?) där risken om man sprayar efter ett tag får in olja bakom.

Detta är ett konsumentjärn, avsett för att användas privat. Så om du använder denna i din rörelse så upphör garantin att gälla. Men å andra sidan så om den håller i 3 månader (än säsong) så kan man alltid köpa en ny och kasta denna. Teflon är trots allt en yta som slits ut efter antal drifttimmar eller våffelgräddningar, vanligtvis runt 1.000 timmar eller våfflor vad nu som kommer först. Rekommendationen från Åviken (är som alltid vid teflon) endast använda trä eller plast pincett för att ta ur den färdiga våfflan, för att spara på beläggningen.

Generellt så fungerade detta våffeljärn överraskade OK. Jag har testat alla tillgängliga ”Belgiska” våffeljärn i detta segment och så långt så har de löst värmefördelningen bra, genom att stekplattorna var 1.5-2 mm tjocka, de flesta jag har testat är på 0.5mm.